De kikker en het kokende water.

 

Er werd onderzocht wat de reactie van een kikker op stress was. Daarvoor werd een kikker in kokend water gezet. De conclusie is even schokkend als het experiment zelf. Observatie: Hij springt er meteen uit als je de kikker direct in kokend water zet. De andere setting, de kikker in koud water zetten wat opwarmt : hij blijft zitten!  

De overeenkomst met stress is; als je langzaam in een stressvolle situatie komt, reageer je niet. Kom je in één keer volop in de stress, is de reactie wel effectief. De kikker spring er direct uit!  

Voor de duidelijkheid, ik ben tegen iedere vorm van gebruik van dieren voor experimenten.  

Signalen, zijn ze altijd duidelijk?
Wat doe jij met je signalen dat je te veel energie door stress hebt gebruikt en te kort herstel vermogen hebt om de balans te bewaren? De signalen als we langzaam in een te hoog stressniveau komen, worden niet genoeg opgepikt of naar waarde ingeschat. Het is ook lastig hoor.

Koorts is te meten, een gebroken been kun je op de foto zien. Stress is ook nu nog steeds lastig om te meten en om de ernst van deze situatie goed in te schatten. Dit is wat mij persoonlijk drijft om over dit onderwerp te blijven schrijven. De meeste mensen die door burn-out uitvallen hebben dat niet eerder in de gaten gehad. Ze denken en voelen, ik kan dit aan. En zo gaan ze door en de signalen worden niet herkend.

Dat komt omdat er geen goed referentiekader is om de signalen in te schatten. Daardoor mis je de kans om maatregelen te nemen.  

Daar zit de kneep
– Stressschade  is niet duidelijk te meten
– Het is niet duidelijk wat je vervolgens moet doen om de stress goed aan te pakken.  

Goed aangepakte stress heeft als voordeel
Je blijft goed in je energie
Je weerstand blijft optimaal Je lichaam kan herstellen
Je lichaam kan afvalstoffen uitscheiden
Je bent in staat om helder te denken en problemen op te lossen
Je voelt je gelukkig
Je slaapt lekker en nog veel meer.  

Preventie door meting
Gelukkig hoor ik steeds vaker, dat er door mijn lezers aandacht aan stresspreventie besteed wordt.

Me time, sporten, ontspannen, staan nu meer op de agenda dan zo’n 10 jaar geleden. Vandaag vraag ik je aandacht voor de lichamelijke meting die je helpt je stress level goed in te schatten.

De stresshormonen, spijsvertering, opname voedingsmiddelen en je leverfunctie is. Om maar een paar dingen te noemen, die van belang zijn om regelmatig te monitoren.

Toch zijn de harde feiten dat nog steeds veel te veel  mensen te kampen hebben met burn-out. Ook jonge mensen hebben hier last van. Denk niet dat het alleen de 40 er is.  

Daarom adviseer ik mijn lezers om regelmatig te meten hoe je lijf er qua balans voorstaat. Kun je de stress voldoende opvangen en herstellen? Interessant om te weten en hoe je kunt handelen.  

Wil je meedoen met zo’n APK, geef je dan op voor de jaarlijkse stresstest. Je krijgt inzicht in jouw systeem. Het voordeel is dat je tijdig weet hoe je er voor staat. En afhankelijk van de uitslag weet welke maatregelen je kunt nemen of waar je een reparatie moet uitvoeren. En als de stress niet veranderd kan worden, hoe je hiermee het beste om kunt gaan.  

Klik hier om een test aan te vragen.